Yargı Reformu Stratejisi ve İnsan Hakları Eylem Planı Toplantısı 26 Aralık 2023 günü saat 10:00 da Ankara'da bulunan Meyra Palace Hotel'de gerçekleştirildi.
Toplantı saygı duruşu yapılması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Müteakiben açılış konuşmasını yapan İnsan Hakları Başkanı Dr. Hacı Ali Açıkgül özetle şöyle konuştu.
İnsan hakları eylem planının büyük bölümü hayata geçirilmiştir. 3 ncü yargı dönemi uygulama planı bu yıl sonunda hayata geçirilecektir. 2024- 2028 dönemini kapsayacak eylem planı katılım çalışması devam etmektedir.Katılım süreci önemlidir. Yeni politikaların oluşmasında tüm kuruluşların görüşlerinin alınması önemlidir. Ankara ve İstanbul'da görüşler aldık.
Bugün ise yeni Yargı Reformu Stratejisi ve İnsan Hakları Eylem Planı Toplantısında avukatların,akademisyenlerin,sivil toplum kuruluşlarının görüşünü alacağız. Yeni raporlar elde edeceğiz. Raporlardan azami istifade edeceğiz.Saygılarımı sunarım.
Adı geçen konuşmadan sonra konuşan konuşmacılar da özetle şunları söylediler.
Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı R.Erinç Sağkan,TBB olarak görüşlerimizi Adalet Bakanlığı'na bildirdik. Dikkate alınmasını diliyorum.Vatandaşlarımızın hak ve özgürlüklerinin genişlemesi, Avukatların çalışma düzenlerinin düzenlenmesi konusu.Arkadaşlarımızın kazanımları oldu. Adalet Bakanı 'na teşekkür ederim.
Şu 4 maddeyi önemsiyoruz. Yargı bağımsızlığı, hukuk meslek niteliği, savunmanın güçlendirilmesi,strateji belgesi görev ve sorumlulukta katılımcı ve şeffaf olmalı.
Devletin hukuk güvenliğini ele alan yargıdır. Avrupa İnsan haklarının ışığında çalışmalıdır. Vatandaşların yargı bağımsızlığında adil yargılanmasını esas görüyoruz.
Çok fazla hukuk mezunu verilmekte.Hukuk Fakültelerine girişte baraj önce 75'e,sonra 50'ye çıkarılmalı. Bazı yurt dışı hukuk fakültelerince,neredeyse paralı alınıyor.
Avukatların staj süresince staji sigortalı olmadıkları gibi nitelikli de olmuyor.Savunma hakkını kullanan mesleki yönü yetersizliği,savunma hakkını zedeler. Nitelikli olmalı.
İzleme ve değerlendirme,reformun içinde olmalı. Bu mekanizmada eşit söz hakkı olacağını değerlendirmekteyiz. Yargı reformu ile hukukun üstünlüğü, nitelikli avukat geliştirilmeli. Saygılar sunarım dedi.
Daha sonra Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politakaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Ucum konuştu.Konuşmasında yargı reformunun insan haklarına uyumluluğunu vurguladı.
Son olarak konuşan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç özetle şöyle konuştu.
Toplantının konusuyla ilgili daha önce hakimler ve savcılarla toplantı yaptık. Bu sefer avukatların ve sivil toplum kuruluşları(STK) temsilcilerinin de katılımı ile toplantı yapıyoruz."Yargı Reformu Stratejisi ve İnsan Hakları Eylem Planı Toplantısı'ında avukatların,STK'nın, akademisyenlerin görüşlerinin çok değerli olacağı görüşündeyim.
Teröre izin vermeyeceğiz. Onların arka bahçesindekilerle de mücadele edeceğiz.Filistin'de İsrail katliam yapıyor.Bu suçların hesabının sorulacağı gün olacak, elbette birgün hesap verecekler. Buna inanıyoruz.Bu arada,insan hakları kuruluşlarının ne kadar yetersiz olduklarını görüyoruz. Türkiye olarak Filistinli kardeşlerimizin hak hukuku için çalışıyoruz. Uluslararası kuruluşların bir revizyona tabi tutulması düşüncesi ne kadar haklılık gösteriyor.
Yargı Reformu Stratejisi ve İnsan Hakları Eylem Planı hazırlık toplantılarının çoğunu,birkaç aydan beri önemli ölçüde gerçekleştirdik. Temel amacımız, vatandaşlarımızın yargı hizmetinden en etkin ve adaletli yargılanması,devletimizi güçlendirmek.
Faaliyetimizin %66 sı gerçekleşti. Gerçekleşmeyen bir kısım hedefler yasa değişikliği, anayasa değişikliği, mecliste uyuşmazlıktan doğan hedefler gerçekleşmedi. Ama bunları unutmadık, yapacağız.
Bazıları 21 yıldır reform yapıyorsunuz, hala reformlar yapıyorsunuz diyorlar. Bu haksız eleştiri. Çünkü reformlar yeni,süreklidir. Toplumun yapısı, suç şekillerinin değişikliği reform yaptırıyor.Vatandaşlarımızın yargıdan azami yararlanması.
Askeri yargıyı kaldırdık.Siviller askeri yargıda yargılanıyordu. Demokratik ülkede bu olmaz.Özel mahkemeleri kaldırdık. Yargı birliği sağladık. Kamu denetçiliği,bilgi edinme, bireysel başvuru vb.getirdik.Görev suçlarında temyizi açtık.Vesayeti kaldırdık. Yeni sivil anayasayı gerçeklestireceğiz.Tecrübeli avukatlara yeşil pasaport getirdik.
Yargıda üç unsur var. Hakim,savcı, avukat. Yargılamanın da üç unsuru var. İddia, savunma, hüküm.Genç stajyer avukatlar güç durumda,TBB sahip çıkmalı.
Konuşmalardan sonra toplantı 3 grup halinde çalıştayla devam etti.
ANKARA (UHA) - NECDET CÖMERT
SON YAZILAR