Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi'nde gerçekleştirilen, Türk ve İslam Eserleri Müzesi Müdürü Ekrem Aytar'ın yönettiği etkinlikte konuşan İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, "Vefa" programını çok önemsediğini belirterek, "İnsan insanla yaşıyor. İnsan insanla yetişiyor, zenginleşiyor, fakirleşiyor. Esas itibariyle insanı insan yapan insandır ve bu insanların seçkinleri var. Burada andığımız 3 isimle de hatıralarım oldu. Hep Mavera'yı konuşuruz ama Cahit Abi'yi 'Gül Çocuk'u çıkaran adam olarak bilirim. Abdurrahim Abi ile de çok enteresan tanışıklığımız vardı. Mihriban'ı, silahına varıncaya kadar onunla konuşmuştuk." şeklinde konuştu.
İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından düzenlenen "Vefa" başlıklı etkinlikte, yazar ve şair Mevlana İdris Zengin, Cahit Zarifoğlu ve Abdurrahim Karakoç'un hatıraları anıldı. Cahit Zarifoğlu'nu anlatan şair Cahit Koytak, Zarifoğlu'nun şiirlerini seslendirdi ve onun şiirlerini anlatmanın zor olduğunu ifade etti. Abdurrahim Karakoç üzerine konuşan yazar Bestami Yazgan, Karakoç'un şiirleriyle dev gibi bir adam olduğunu ve gelenekten beslenerek bugüne seslendiğini söyledi. Mevlana İdris'i ele alan yazar Salih Zengin ise İdris'in hayatının şiirleri gibi duru ve sade olduğunu vurguladı ve onun çocuk edebiyatında önemli bir isim olduğunu belirtti.
Bestami Yazgan, Karakoç'un "Suları Islatamadım" adlı şiir kitabından bölümler okuyarak, " Yunus Emre, Mehmet Akif Ersoy, Necip Fazıl Kısakürek ve Abdurrahim Karakoç benim manevi hocalarımdır. Onların şiirlerini okuyarak şiiri sevdim. Kendilerinin haberi yok ama onlar bize eserleriyle manevi hocalık yaptılar. Onlar milletin de öğretmenleriydi." ifadelerini kullandı.
Yazar Salih Zengin, ağabeyi Mevlana İdris Zengin'in konuşmaktan ziyade susmayı tercih ettiğini ve sahici bir davranış olarak susmaya inandığını söyledi. Bu suskunluğun bazen saatlerce sürdüğünü, birlikte olduğu kişilerin de mekandan sanki saatlerce konuşmuş gibi ayrıldıklarını anlatan Zengin, "...Bu anlar, orada olanlara, Mevlana İdris'le dünyayı birlikte izledikleri, keşfettiklerii vakitler gibi gelirdi. Mevlana İdris, susarak konuşan nadir insanlardandı. O, insanlara bakınca orada çirkine dair bir şeyler görmezdi. Gördüğü sadece güzellikti. İnsana dair zikredilebilecek kötülük, kin, çirkinlik gibi durumlar onun için yok hükmündeydi. Bundan dolayı da memleketin dört bir yanından, nevi şahsına münhasır tipleri bulur, onları kendine çekerdi. Deliler, harabat ehli olanlar, dervişler, veliler hep onunla bir şekilde bir araya gelirlerdi. Bir mıknatıs gibi çekerdi bu türden insanları kendine. Bu, hiç şüphesiz ona verilmiş büyük bir özellik, lütuftu....." şeklinde konuştu.
Eyüpsultan Mihrişah Valide Sultan Haziresi'ndeki kabri başında düzenlenen anma programında, Kur'an-ı Kerim okundu ve dualar edildi. Anma programının ardından katılımcılara Dersaadet Vakfı'nda yemek ikramı yapıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'da, çocuk edebiyatına çok sayıda eser kazandıran şair ve yazar Mevlana İdris Zengin'i vefatının ikinci yılında rahmetle yad etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Ebedi aleme irtihalinin 2’nci yıl dönümünde, kıymetli mesai arkadaşım, şair ve yazar Mevlana İdris Zengin kardeşimi rahmetle yad ediyorum. Rabbim mekanını cennet, makamını ali eylesin." ifadelerini kullandı.
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, edebiyatçılar Abdurrahim Karakoç, Cahit Zarifoğlu ve Mevlana İdris Zengin'i vefatlarının yıl dönümünde andı.
Kurtulmuş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Vefatlarının seneidevriyesinde edebiyatımızın müstesna isimleri Abdurrahim Karakoç, Cahit Zarifoğlu ve Mevlana İdris Zengin'i rahmetle anıyorum. Kendilerini bıraktıkları eserleri, kelamları ve duruşlarıyla her daim hayırla yad edeceğiz. Mekanları cennet olsun." ifadelerine yer verdi.
İSTANBUL (UHA) - ÖZKAN KARACA
SON YAZILAR