Gerçekleşen toplantıda, il genelinde yapımı devam eden kalıcı deprem konutları başta olmak üzere eğitim, sağlık, tarım, sanayi, sulama projeleri ile köylere yönelik alt ve üst yapı çalışmaları değerlendirildi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Dr. Osman Varol, “malumunuz olduğu gibi ülkemiz tarihinin en geniş alanda yıkıma ve en çok can kaybına yol açan 6 Şubat depremlerini hep beraber yaşadık. Bu topraklarda uğramış olduğumuz en zorlu imtihanımız olan asrın felaketinde yaşadığımız 1,5 yılı geride bırakıyoruz.
Geride bıraktığımız bir buçuk yıllık süreçte hükümetimiz ve devletimizin desteğiyle bu kadim şehrimizin tamamını ilçe ve köyleriyle birlikte yeniden ayağa kaldırmak için ilimizin dört bir tarafında kalıcı deprem konutlarımızın yapım çalışmaları başlatıldı. Vatandaşlarımızın taleplerini de dikkate alarak ilimizin dört bir tarafında başlatılan kalıcı deprem konutlarımızın bir an önce bitirilerek vatandaşlarımızın yerleşimine sunulması için çalışma arkadaşlarımla birlikte gece-gündüz demeden, mesai kavramı gözetmeden canla başla çalıştık ve aynı heyecanla çalışmalarımıza devam ediyoruz. Şu anda ilimiz merkez Örenli bölgesinde ve köylerimizde inşa edilen ve anahtar teslimi yapılan çoğu konutlarımıza hak sahiplerimizi yerleştirmeye başladık. İlimiz merkez İndere bölgesi, ilçelerimiz ve köylerimizde ise kalıcı deprem konutları ve köy evlerimizin inşa çalışmaları seri bir şekilde devam etmektedir”dedi.
Yapımı devam eden kalıcı deprem konutlarının geldiği aşamayı da değerlendiren Vali Dr. Osman Varol şunları söyledi; “limiz Merkez Örenli Bölgesinde inşa edilen ve 159 bloktan oluşan 3.034 adet kalıcı deprem konutlarımızın büyük bir kısmı tamamlanmış geri kalanlarda ise yapım çalışmaları seri bir şekilde devam etmektedir. Sayın Cumhurbaşkanımızın katılımlarıyla Örenli Bölgesinde anahtar teslimi yapılan dairelerimize hak sahibi vatandaşlarımızı yerleştirdik. Yine İndere Bölgesinde inşa edilen ve 848 Blok 16.467 daireden oluşan kalıcı deprem konutlarımızın inşa süreci ise seri bir şekilde devam ediyor. İlimiz merkez köylerinde ise 2.131 adet köy evi yapılmaktadır. Yapımı tamamlanan ve anahtar teslimi yaptığımız köy evlerimize vatandaşlarımızı yerleştirmeye başladık. İlimiz genelinde yapılmakta olan 42 Bin 072 kalıcı deprem konutunun tamamında inşaat çalışmalarına başlanmıştır. İlimizin dört bir tarafından yapımı devam eden konutlarımızı ve köy evlerimizin tamamını inşallah 2025 yılı içerisinde hak sahiplerimize teslim etmiş olacağız”dedi.
İlçelerimizde ve köylerinde yapımı devam eden kalıcı deprem konutları ile köy evlerine de değinen Vali Dr. Osman Varol, “ilçelerimizde Emlak Konut ve TOKİ tarafından toplamda 7.716 kalıcı deprem konutu yapılmaktadır. İlçelerimizin köylerinde ise 6.749 adet kırsal konut yapılmaktadır. Bunların büyük bir kısmı tamamlanma aşamasına gelmiştir”dedi.
Yerinde Dönüşüm Projesine de değinen Vali Dr. Osman Varol, “Yine ilimizin hızla ihya ve inşasına yönelik Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız tarafından hayata geçirilen Yerine Dönüşüm Projesi kapsamında ilimiz genelinde 24.223 başvuru yapılmış olup, verilen ruhsat sayısı 1.414, ilimiz geneli ruhsat verilen bağımsız bölüm sayısı ise 3.851’dir. İlçelerimizde ve köylerinde de aynı şekilde kalıcı konutlarımız ve köy evlerimizin yapımı devam etmektedir. Vatandaşlarımız şundan emin olsun ki; bu kadim şehri eski ruhuna kavuşturmak ve hak ettiği seviyeye taşımak için var gücümüzle çalışıyoruz. Bu çalışmalar sonucunda inanıyorum ki, ilimiz hak ettiği yere gelecektir. İlimizin dört bir tarafında devam eden kalıcı konutlarımızın ve işyerlerimizin tamamlanması ile birlikte Adıyaman’ın geleceğinden daha çok umutlu olacağız” ifadelerini kullandı.
KURUMLAR BAZINDA YILINDA YAPILAN YATIRIMLARIMIZ
EĞİTİM
Kurumlar bazında eğitim alanında ilk olarak geçtiğimiz günlerde açıklanan YKS sonuçlarını değerlendiren Vali Dr. Osman Varol, Adıyaman’da 2024 YKS'ye 6808 öğrenci katıldığını belirterek şunları söyledi;
Adıyaman'da 2024 yılı Yükseköğretim Kurumları Sınavı 'na katılan öğrencilerden 345'i Türkiye geneli başarı sıralamasında ilk 30 bine yerleşerek önemli bir başarıya imza attı.
6 Şubat depreminin ardından ildeki öğrenci sayısı önceki yıllara göre %5 azalmasına rağmen ilin YKS başarı grafiği, geçmiş yıllara göre büyük artış gösterdi.
2024 YKS TYT'de Türkiye geneli başarı sıralamasında, ilk 100'e Adıyaman'dan 3 öğrencimiz yerleşti.
2024 YKS Türkiye geneli sıralamasında Adıyaman'dan 10 öğrenci ilk 1000'e yerleşmeyi başardı..
42 öğrenci ise ilk 1001 ile 5000 aralığında yer aldı.
Türkiye genelindeki ilk 5001 ile 10000 aralığına 47 öğrenci yerleşerek Adıyaman 'a son yılların en büyük başarısını getirdi. YKS 2024'de ilk 10001 - 20000 aralığına ise 90 öğrenci yerleşerek Adıyaman'ın gururu oldu.
Asrın felaketinin ardından, YKS'ye giren öğrenci sayısı %5 azalmasına rağmen, Türkiye geneli başarı sıralamasında ilk 30 bine yerleşen öğrenci sayısında geçtiğimiz yıllara göre büyük artış sağlandı.
YKS 2024'te 345 öğrencinin Türkiye genelinde ilk 30 bine yerleşmesi Adıyaman'ın gururu oldu.
2024 YKS'de hepimizi gururlandıran tüm öğrencilerimizi gönülden tebrik ediyor, emeği geçen öğretmenlerimize, okul idarelerine ve velilerimize teşekkür ediyor, öğrencilerimizin başarılarının hayatları boyunca daim olmasını diliyorum" dedi.
Deprem sonrası okullarımızın mevcut durumu, fiziki alt yapısı ile yapımı devam eden yeni eğitim öğretim yuvaları hakkında bilgiler veren Vali Dr. Osman Varol, *6 Şubat'ta meydana gelen depremlerde yıkılan ve hasar gören okul sayımız -Yıkık 16, Acil yıkılacak 7 ve ağır hasarlı 56 okulumuz bulunmakta idi. Kısa bir zamanda yapım ve onarım ihaleleri yapılarak "Öğrencilerimizin bu süre içerisindeki akademik kayıplarını telafi edecek adımlar attık ve okullarımızı eğitime açtık. Deprem öncesi ilimiz genelinde okul sayısı 859 derslik sayısı 6.247 iken, deprem sonrası okul sayısı 832, derslik sayısı 5.564’e düşmüştür”dedi.
* Mevcut durum 848 okul, derslik sayısı 5726; devam eden yatırımlar tamamlandıktan sonra 908 okul 6.863 dersliğimiz olacaktır.
Kısaca deprem sonrası tabloyu sizlerle paylaşmak istiyorum.
* Depremden sonra inşaatı biten okul sayısı 8, derslik sayısı 86
* 2024 Eylül Ayında bitirilmesi beklenen okul sayısı 26, derslik sayısı 209
* İnşaatı devam eden okul sayısı 16 derslik sayısı 204
* İhale hazırlıkları devam eden okul sayısı 10, derslik sayısı 68 (50 Yataklı Samsat ve 50 yataklı Gölbaşı öğretmen evi belirtilen sayıya dahildir.)
* Güçlendirmesi devam edip 2024 Eylül ayında yetiştirilmesi beklenen Okul sayısı 8 derslik sayısı 145 * Güçlendirme onayı beklenen okul sayısı 5, derslik sayısı 95
* Toplu konutlarda yapılacak okul sayısı 15 derslik sayısı 416 (Kahta ilçemizde Toplu konutlarda yapılacak okul / derslik sayısı: 2 okul /48 derslik- Gölbaşı ilçemizde Toplu konutlarda yapılacak okul / derslik sayısı: 3 okul /72 derslik, Besni ilçemizde Toplu konutlarda yapılacak okul / derslik sayısı: 1 okul /24 derslik- Merkez ilçemizde Toplu konutlarda yapılacak okul / derslik sayısı: 9 okul /272 derslik)
* Toplu konutlarda ihalesi yapılan okul sayısı 11 derslik sayısı 296
* Toplu konutlarda ihale hazırlığı devam eden okul sayısı 4, derslik sayısı 120
*Şu anki gelinen noktada yukarıda da detayları belirtildiği üzere devam eden inşaatlarımız, biten inşaatlarımız ve ihale aşamasındaki okul/kurum inşaatlarımızın derslik sayısına baktığımızda tüm okul/kurum inşaatlarımız tamamlandığında deprem öncesi derslik sayımızın %9 oranında üzerine çıkmış olacağız.
Depremin eğitim alanında açmış olduğu yaraları bir an önce sarmak için yoğun gayret sarf ediyoruz. Tüm bu yatırım ve çalışmalarla amacımız, çocuklarımızı bilimsel veriler ışığında, milli ve manevi değerler doğrultusunda, özgüveni olan, evrensel değerleri özümsemiş, sorumluluklarının bilincinde geleceğe güvenle bakabilen ve toplumsal yaşama yön veren fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller yetiştirmektir.
SAĞLIK
Eğitimle birlikte en çok önem verdikleri diğer alanların başında ise sağlığın geldiğini söyleyen Vali Dr. Osman Varol, vatandaşlarımıza sunulan sağlık hizmetlerinin kalitesini artırmak amacıyla yapılan çalışmaları başlıklar halinde paylaştı.
2024 YILI YATIRIM PROGRAMINA ALINAN TESİSLER
1 100 Yataklı FTR Hastanesi
2. Besni Devlet Hastanesi Ek Binası
3. Besni TSM+SHM+ASM
4. Merkez ve İlçelere 16 ASM,
5. Merkez ve İlçelere 8 adet 112 ASH
BİTEN YATIRIMLAR
1. Sağlık Müdürlüğü Hizmet Binası
2. Merkez Malazgirt Mah. 15 Nolu ASM (4 Hekimli)
3. Merkez Yeşilyurt Mah. 21 Nolu ASM (4 Hekimli)
4. Merkez Varlık Mah. ASM + 112 ASHİ (5 Hekimli)
5. Merkez 9 Nolu 112 ASHİ
6. Kahta 20 Ünitli ADSM (Eski İlçe Sağlık Müdürlüğü Binası)
7. Besni Şambayat ASM (4 Hekimli)
DEVAM EDEN YATIRIMLAR
1. 300 Yataklı Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi
2. Onkoloji Tanı ve Tedavi Merkezi
3. Merkez 150 Yataklı Devlet Hastanesi
4. Çelikhan 50 Yataklı Acil Durum Hastanesi
5. Sağlık Müdürlüğü Deposu + UMKE Birimi ve Deposu + Soğuk Zincir Aşı Deposu + Garaj
6. Kahta Hürriyet Mah. 7 Hekimli ASM
7. Besni Suvarlı 2 Hekimli ASM + 112 ASHİ
İlimiz merkez ve ilçeleri ile köylerimizde yapılacak olan 22 adet Aile Sağlık Merkezimiz ihale aşamasında olup, 13 tesisin yapımı da proje aşamasındadır.
Yine ilimiz için önem arz eden Adıyaman EAH ek bina (500 yataklı), Altınşehir Mahallesi 150 Yataklı Devlet Hastanesi, Merkez Ağız ve Diş Sağlığı Semt Polikliniği, Kahta Devlet Hastanesi 75 Yataklı Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Ek Bina teklif edilen yatırımlar arasında bulunmaktadır.
Vatandaşlarımıza en kaliteli sağlık hizmeti sunabilmek için, fiziki altyapı iyileştirilmesinin yanı sıra, mevcut sağlık tesislerimizi hem tıbbi donanım, hem de sağlık personeli istihdamı yönünden ihtiyaçlarını gidermenin çaba ve gayreti içerisindeyiz. Uzun vadede Adıyaman’ın sağlık alt yapısını ve fiziki koşulları daha da iyileştirecek bu önemli yatırımların ilimize hayırlı olmasını diliyorum.
TARIM
İlimizin ekonomisinin büyük bir bölümünün tarıma dayandığını ifade eden Vali Dr. Osman Varol, “İlimizin can damarı olarak gördüğümüz tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi amacıyla çok yönlü projeler uyguluyoruz. Çünkü biliyoruz ki Adıyaman'ın sosyo-ekonomik kalkınma lokomotifi tarım ve hayvancılıktır. İlimizin sahip olduğu tarım potansiyelini ekonomiye kazandırmak için Valilik olarak üreticilerimize büyük destekler sağlıyoruz. Özellikle ilimizde yaşanan afet sonrasında tarım ve hayvancılık alt yapısının hızlı bir şekilde güçlendirilmesi amacıyla hükümetimizin desteği ile çiftçilerimize, hayvan besicilerimize ve üreticilerimize çok önemli destekler verilmiştir. Bu destekleri sizlerle paylaşmak işitiyorum.
DEPREM SONRASI ÇİFTÇİLERİMİZE YÖNELİK DESTEKLER
Depremde hayvanları telef olan çiftçilerimize 10.899 küçükbaş 1.099 büyükbaş hayvan dağıtımı hibesiz olarak gerçekleştirilmiştir.
Depremin ilk haftası Tarım ve Orman Bakanlığımızca çiftçilerimize yaklaşık 60 milyon değerinde hesaplarına yem desteği olarak nakdi yardım yapılmıştır.
Kış şartlarında ahırı yıkılan çiftçilerimize hayvanlarının soğuktan korunması için 6.000 adet çadır ve branda dağıtımı gerçekleştirilmiştir.
Çiftçilerimizin yem ihtiyacının karşılanması için 5.500 ton yem dağıtımı gerçekleştirilmiştir.
Depremde kanatlı hayvanları tel olan yetiştiricilerimize 534.5 00 civciv desteği sağlanmıştır.
2023 yılında ayrıca doğal afetlerde zarar gören üreticilerimize 32 milyon TL nakit desteği yapıldı.
İlimizde Bitkisel üretimin devamlılığı için Tarım Arazilerinin kullanımının etkinleştirilmesi projesi kapsamında çiftçilerimize Ayçiçeği, Nohut, buğday, mercimek, Arpa tohumu ve kavun karpuz ile sebze fidesi dağıtımı gerçekleştirilmiş olup toplam proje bedeli 25 milyon TL’dir.
Depremde zarar gören Tarım il ve ilçe müdürlüklerimiz ile Sert Kabuklu Meyve Araştırma Enstitüsü Hizmet binaları tamamlanarak hizmete açılmıştır.
Depremin ilk zamanlarında hayvancılık işletmelerindeki sütlerin heba olmaması için İlimiz genelinde6 adet süt toplama merkezi kurulmuş olup çiftçilerimizden sütler toplanıp işlenmesi için çeşitli firmalara gönderilmiştir.
Hayvancılık işletmelerinin kurumsal yapısını güçlendirmek için 300 işletmeye süt sağım, yem kırma ve yem ezme makineleri dağıtılmıştır.
Hayvansal ve Bitkisel üretimin devamlılığını sağlamak için GAP Kalkınma idaresince yaklaşık 100 milyon TL değerinde seracılık, arıcılık, tarımsal mekanizasyon projeleri uygulanarak çiftçilerimizin üretime devam etmesi sağlanmıştır.
Yine değişik projelerle ilimizde çiftçilerimizi desteklemeye, tarım ve hayvancılığı geliştirmeye yönelik projelerimiz devam edecektir.
SANAYİ
Adıyaman’da değişik sektörlerde imalat yapan 717 işletmede toplam 21.508 kişi istihdam edildiğini kaydeden Vali Dr. Osman Varol, “İstihdam oranlarına göre sektörel dağılıma bakıldığında; % 55,67 ile giyim eşyası, % 16,61 ile tekstil, %5,81 ile diğer madencilik ve taş ocakçılığı sektörleri istihdam dağılımında ilk üçte yer almaktadır. 2023 yılında Adıyaman’ın ihracatı 67 milyon 464 bin dolar, ithalat 54 milyon 860 bin dolar iken; 2024/5 yılında ihracat 27 milyon 353 bin dolar, ithalat ise 14 milyon 363 bin dolar olarak gerçekleşmiştir. Merkez, Besni, Gölbaşı ve Kahta Organize Sanayi Bölgesi (OSB) faaliyette olup, Kuyulu OSB’nin ise kuruluş işlemleri tamamlanmıştır.
Mermer İhtisas OSB parselasyon işlemleri tamamlanmış olup su, kanalizasyon, elektrik şebekesi ve altyapı projeleri hazırlanmaktadır. OSB ile ilgili Bakanlığa yapılan Kamu Yararı Kararı talebi Bakanlıkça uygun görülerek kamulaştırma çalışmalarına başlanmıştır”dedi.
KÜLTÜR VE TURİZM
Kültür ve Turizme de ayrı bir başlık açarak Cendere Köprüsü Çevre Düzenleme ve Rekreasyon projesine de değinen Vali Dr. Osman Varol, “Adıyaman ilimiz inanç ve kültür turizmi açısından önemli bir potansiyele sahiptir. Adıyaman, insanoğlunun yeryüzüne ayak bastığı zamandan beri sahip olduğu zengin tarihi, doğal ve kültürel değerleri ile tarih sahnesindeki yerini almıştır. Sahip olduğu 300 dolayında tarihi öneme haiz kültür varlıkları ile adeta bir açık hava müzesi gibidir. 2024 yılının ilk altı ayında ilimize yerli ve yabancı olmak üzere toplam 114.675 turist gelmiştir. Bu sayınının sezon sonuna kadar daha da artacağına inanıyoruz. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Sayın Murat Kurum tarafından tarihi Cendere Köprüsü etrafında Çevre Düzenleme ve muhteşem Rekreasyon Projesinin yapılacağı müjdesini vermişti. Roma mimarisinin muhteşem bir anıtsal örneği olan 2 bin yıllık tarihi Cendere Köprüsünün tarihsel dokusuna zarar vermeden hayata geçirilecek bu projenin de ilimize hayırlı olmasını diliyorum. Önümüzdeki dönemde de tarih ve kültür kenti Adıyaman’ın tanıtımının yurt içi ve yurt dışında profesyonel anlamda tanıtımının yapılması amacıyla kentimizin tarihi, doğal, kültürel değerlerini ve güzelliklerini odak alan tanıtımlara ve etkinliklere ağırlık vereceğiz” dedi.
GENÇLİK VE SPOR HİZMETLERİ
Depremde hasar alan Gençlik Spor İl Müdürlüğüne ait tesislerin mevcut durumu ile deprem sonrası yapılan çalışmalara da değinen Vali Dr. Osman Varol, “İstikbalimizin teminatı gençlerimizin her alanda kişisel gelişimlerinin desteklenmesine önem veriyoruz. Gençlerimizi daha fazla kütüphane, daha fazla spor tesisi, daha fazla kültür merkeziyle buluşturmak için tüm imkânlarımızı seferber ediyoruz. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüzce ‘asrın felaketi’ olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra ilimiz merkez ve ilçelerinde 22 adet spor tesisimizin bakım ve onarım çalışmaları yapılarak bu tesisler hizmete sunuldu. 15 spor tesisimizin bakım ve onarım çalışmaları ise devam etmektedir. Yine deprem sonrası hayatı yeniden normalleştirmek, depremin gençlerimiz ve çocuklarımız üzerindeki fiziksel ve psikolojik olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla konteyner kentlerimizde Gençlik Merkezlerimiz tarafından açılan “Genç Ofisler sayesinde birçok sportif ve eğitici aktivite düzenlenmektedir” dedi.
DSİ YATIRIMLARI VE SULAMA PROJELERİ
İlimizde yapımı devam eden barajlar ile sulama projelerini de değerlendiren Vali Dr. Osman Varol, “ Gelecekte Adıyaman’ın kaderini derinden etkileyerek, sosyo ekonomik kalkınmanın ivmesini artıracak olan sulama projelerine büyük önem veriyoruz. Adıyaman bir tarım kentidir. Sanayisi de tarıma bağlı olarak gelişme göstermektedir. Bundan dolayı Sulama projelerini çok önemsiyorum. DSİ tarafından Adıyaman'ın bereketli topraklarına can suyu olacak Çetintepe, Koçali, Gömükhan ve Kahta Büyükçay Barajında çalışmalar devam etmektedir. Bu projelerin ilimizin sosyo-ekonomik yapısına ciddi katkılar sağlayacağına inanıyorum. Bu barajlar tamamlandığında bu topraklara bereket gelecektir. Çetintepe Barajı ile 290 bin dekar, Koçali Barajı ile 180 Bin dekar, Gömükan Barajı 72.430 dekar ve Kahta Büyükçay Barajı ile 97.790 Dekar arazi sulanacaktır. Koçali, Çetintepe, Gömükan, Kahta Büyükçay ve devam eden diğer sulama projelerinin tamamen hayata geçirilmesi ile birlikte ilimizde yaklaşık 2 Milyon dekar arazi suyun bereketine kavuşmuş olacaktır. Buda gösteriyor ki, kuru ve geleneksel tarımdan sulu ve modern tarıma geçiş sadece üretim artışı ile kalmayacak, bölgeler arasındaki gelişmişlik farkı en aza indirilecek, kırsal alanda verimlilik ve istihdam imkânlarını artıracaktır” dedi.
İL ÖZEL İDARESİ
İl Özel İdaresinin deprem sonrası çalışmalarına değinen Vali Dr. Osman Varol, “İl Özel İdaresi, Merkez Köylere Hizmet Götürme Birliği ve Cumhuriyet tarihinin en büyük kırsal kalkınma hamlelerinden olan KÖYDES Projeleri kapsamında köylerimizde başta alt yapı olmak üzere çok önemli hizmetler hayata geçirilmiştir. Özellikle deprem sonrası kırsal kesimde alt ve üst yapı hizmetleri ile ilgili çalışmalarımız seri bir şekilde devam ediyor. Bundan sonra da köylerimize yönelik eksik çalışmalarımızı gözden geçirip, sorun ve sıkıntıları imkanlarımız dahilinde çözmeyi hedefliyoruz diyerek Özel İdare Birimlerinin çalışmalarını başlıklar halinde paylaştı
Yol Ulaşım Hizmetleri
Adıyaman Merkez ve İlçelerinde köy yolları bakım onarım ve yapım işi için 2023 yılında 16 proje için 150.555.826,15 TL harcanmış olup bunun yanı sıra 3342 km yolun asfalt yama işi tamamlanmıştır. 2024 yılında 9 ihalenin 5 tanesinde sözleşme yapılmış olup bu sözleşme bedelleri toplam 50.714.381,82 TL dir. 4 ihale 8. Ay itibariyle ihale edilecektir. İl genelinde şu ana kadar 8 km 1. Kat asfalt ve 750 km asfalt yama işi yapılmış olup çalışmalar devam etmektedir.
İmar ve Kentsel İyileştirme
Valilik Binası Çatı GES 500 kWe gücünde Güneş Enerji Santrali 08.02.2024 tarihinde ihale edilmiş. İhale 17.244.000,00 TL (KDV Hariç) sözleşme bedeli ile yüklenici firma olan RENAS Enerji uhdesinde kalmıştır. Bahse konu işin Sözleşmesi 27.02.2024 tarihinde imzalanıp Yer Teslimi 01.03.2024 tarihinde yapılmış olup, işin süresi 120 takvim günüdür. İşin geçici kabulu 07.06.2024 tarihinde yapılmıştır. Güneş enerji santralinin yıllık ortala 800.000 kwh’lik bir üretim yapması öngörülmekte olup Yaklaşık olarak yıllık 2.400.000,00 TL idaremize katkı sunması beklenmektedir.
Su ve Kanal Hizmetleri
İl Özel İdaremiz bütçesinden 2023 yılında Adıyaman Merkez ve İlçelerine içme suyu ve kanalizasyon işleri için toplam 42 projeye 24.367.029,11 TL ödenek harcanmış olup tüm projeler bitmiştir. 2024 yılında içme suyu projesi için 11 ihale, kanalizasyon projesi için 11 ihaleye çıkılmıştır. Ayrıca 2023 yılında AFAD ve İLBANK desteği ile 25 adet proje gerçekleştirilmiş olup bu projelere 6.763.882,00 TL harcanmıştır.
Tarımsal Hizmetler
Adıyaman Merkez ve ilçelerinde tarımsal sulamaya destek vermek için 2023 yılında 5 proje tamamlanıp vatandaşın hizmetine sunulmuştur. Yapılan 5 projeye toplam 7.770.046,00 TL harcama yapılmıştır. 2024 yılında 11 proje ihale ve proje aşamasındadır. Yapılacak projelerle beraber toplam 3669 dekar alan sulanması planlanmaktadır.
Plan, Proje, Yatırım ve İnşaat
DEPREM SONRASI
Depremden dolayı zarar gören Valiliğimiz hizmet binasının dış ve iç cephesinin onarım işi bitirilmiştir.
Adıyaman Merkez Altınşehir Mahallesine 118 adet prefabrik Konut yapılarak çevre düzenleme ve elektrik işleri tamamlanmıştır.
Adıyaman Merkez Gençlik Merkezi bahçesinde bulunan Şire Pazarı Konteyner Çarşısı için çevre düzenlemesi ve altyapı yapım işi ile Sitilce Atış Poligonundaki Konteynerlar İçin İçme Suyu ve Kanalizasyon Yapım İşi bitirilmiştir.
Yine depremde hasar alan Adıyaman Merkez Şehit ve Gaziler Derneğinin bakım ve onarım işi bitirilmiştir.
İl ve İlçe Jandarma Komutanlıkları Lojman ve Hizmet Binası Onarım İşleri bitirilmiştir.
Tut İlçesi Hükümet Konağı Yapım İşi KDV Dahil Fiyat Farkı Hariç İhale Bedeli : 83.100.000,00 TL Yapılan Ödeme (KDV ve Fiyat Farkı Dahil): 18.401.331,39 TL
Sincik İlçesi Hükümet Konağı Yapım İşi KDV Dahil Fiyat Farkı Hariç İhale Bedeli : 87.600.000,00 TL, Yapılan Ödeme (KDV ve Fiyat Farkı Dahil): 17.515.391,91TL
Gerger İlçesi Hükümet Konağı Yapım İşi KDV Dahil Fiyat Farkı Hariç İhale Bedeli: 163.107.600,00 TL, Yapılan Ödeme (KDV ve Fiyat Farkı Dahil): 10.067.296,96 TL
Samsat İlçesi Jandarma Hizmet Binası İkmal Yapım İşi KDV Dahil Fiyat Farkı Hariç İhale Bedeli: 10.770.000,00 TL, Yapılan Ödeme (KDV ve Fiyat Farkı Dahil): 5.763.591,81 TL
Adıyaman Merkez Yavuz Selim 24 Derslik İlkokul Binası Yapım İşi KDV Dâhil Fiyat Farkı Hariç Yapılacak Ödeme: 64.596.000,00 TL,
Kommagene Krallığı’nın 5 büyük kentinden biri olan Perre Antik Kenti'nin turizm potansiyelini arttırmak amacıyla Perre Antik Kenti Tarihe yolculuk projesi kapsamında Perre Antik Kenti Muhtelif alanlarda canlandırma uygulamaları yapılması işi kapsamında 17/0/07/2024 tarihinde ihale yapılmıştır.
Adıyaman Merkez Petrol Mah. 109 ada 104 no.lu parselde 6000 m2'lik alanda yapılması planlanan Tekstil Kente ait zemin etüdü, mimari, statik, mekanik, elektrik, harita projeleri yaklaşık maliyet ve ihale dokümanı hazırlanması işi yapılacak ödeme (KDV Dahil): 408.000,00 TL
Yapılan Toplam Ödeme KDV Dahil : 106.538.564,07 TL
Yapılacak Toplam Ödeme KDV Dahil Fiyat Farkı Hariç : 357.629.987,93 TL
TUZ HANI
Köklü tarihiyle birçok eseri bünyesinde barındıran Adıyaman’ın sahip olduğu bu önemli turizm değeride depremde büyük hasar almıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Murat KURUM, ilimizi ziyaretlerinde oturakçılar Pazarında bulunan tarihi Tuzhanı’nın restore edileceği müjdesini vermişti. Adıyaman’ın toplumsal anılarında önemli bir yeri olan bu tarihi eseri yeniden ayağa kaldırmak için önümüzdeki günlerde İl Özel İdaremiz tarafından restorasyon projesi hazırlanarak özüne uygun bir şekilde restorasyon çalışmalarına başlanacaktır.
AİLE VE SOSYAL HİZMETLER
Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğünün sosyal hizmet modelleri kapsamında vatandaşlarımıza ödenen yardımlardan da bahs eden Vali Dr. Osman Varol, “Birey, aile ve toplumsal değerlerimizin korunması ve aile yapısının güçlendirilmesi amacıyla sosyal yardımları, devlet geleneğimizin ve medeniyetimizin en önemli değeri olarak görüyoruz. Sosyal ve kültürel dokudaki aşınmalara karşı aile yapısının ve değerlerinin korunarak gelecek nesillere sağlıklı biçimde aktarılmasını sağlamak ve toplumun sosyal yardım ve korumaya ihtiyaç duyan kesimlerine yönelik yardım faaliyetlerini düzenli ve etkin biçimde yürütmek amacıyla Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüz aracılığıyla sosyal hizmet modelleri kapsamında 2024 yılının ilk altı ayında 32.089 haneye 91.562 kişiye 409 Milyon 77 Bin 421 TL tutarında sosyal yardım desteği sağlanmıştır”dedi.
Vali Dr. Osman Varol yarıca, AFAD tarafından depremin başından bu yana hane yardımı, Kira Yardımı ve taşınma yardımı ile yardımlar olmak üzere bugüne kadar vatandaşlarımıza 4 Miyar 998 Milyon 732 bin 473 TL yardım yapıldığını söyledi.
YENİ VE GÜÇLÜ ADIYAMAN İÇİN SAHADAYIZ
Deprem ve afetlere karşı dirençli, sağlam, yeni ve güçlü bir Adıyaman için tüm kurumlarımızla sahadayız diyen Vali Dr. Osman Varol, “İlimizin en doğusundan en batısına milletimizin huzuru ve refahı için çalışıyoruz. Bugüne kadar bütün çalışmalarımızı vatandaş odaklı hizmet ekseninde yürüttük yürütüyoruz. İlin yöneticileri olarak yaptığımız tüm yatırım ve çalışmalarda devletimizin sıcaklığını vatandaşlarımıza daima hissettiriyoruz. Adıyamanlı hemşerilerimizin huzur ve refahını her şeyden üstün tutarak milletçe el ele verip bu şehrin geleceğini hep beraber inşa edeceğiz. Bu çalışmalarımızda bizlere her anlamda büyük katkı ve destek veren Sayın Cumhurbaşkanımıza, Sayın Bakanlarımıza, ilimizin değerli Milletvekillerine, kıymetli mesai arkadaşlarıma ve yapılan hizmetleri takdir eden Adıyamanlı hemşerilerime ve siz değerli basın mensuplarına teşekkürlerimi ve şükranlarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.
ADIYAMAN (UHA) - RAMAZAN YAVUZ
SON YAZILAR