Kurul, Kompleks Maden İşletmesi'nin faaliyetlerinin başladığı 2008 yılından itibaren çevresel felaketlerin ve tehlikelerin sıklıkla gündeme geldiğini ve siyanürlü altın madenciliği yönteminin risklerinin defalarca dile getirildiğini vurguladı. Siyanürlü solüsyon sızıntısı gibi olaylar yaşanmasına rağmen gerekli önlemlerin alınmadığı ve maden faaliyetinin durdurulmadığı belirtildi. Yaşanan felaketin ardından verilen para cezasının yetersiz olduğu ve faaliyetin kısa süreliğine durdurulduktan sonra yeniden başlatıldığı ifade etti.
Ayrıca, bölgede yaşanabilecek heyelan riskleri ve çevresel tahribat konusunda TMMOB ve diğer kuruluşların sürekli uyarıda bulunduğu ancak bu uyarıların dikkate alınmadığı belirtildi. Maden işletmesinin faaliyetlerine devam edilmesine izin verildiği ve hatta genişleme projelerinin "ÇED Gerekli Değildir" kararıyla onaylandığı ifade etti.
Kurul, yaşanan felaketin sorumlularının yargı önünde hesap vermesi gerektiğini vurgulayarak, tüm ÇED kararlarının iptal edilmesini ve bölgedeki maden işletmesinin derhal kapatılmasını talep etti. Ayrıca, bölgenin bilimin esaslarına uygun olarak temizlenmesi ve rehabilite edilmesi gerektiğini belirtti.
BİNGÖL (UHA) - AZİZ ÖNAL
SON YAZILAR